„Tucijada iz bloka” i „Kviz iz bloka” prvi put u Šenženu!

Na Vaskrs, dana 28. aprila od 19 časova, u kineskom gradu Šenženu, uspešno je održan turnir Tucijada iz bloka. Zajednička proslava praznika i turnir su održani u restoranu „Brew”. U sklopu događaja organizovan je i „Kviz iz bloka”, kao i humanitarna licitacija karikatura. Ovom prilikom, učesnici i prisutni su za potrebe pomoći višedetnim porodicama sakupili 6.160 juana! Mladi članovi srpske zajednice u Šenženu uspeli su da aktiviraju preko sto sunarodnika da uveličaju zajedničku proslavu praznika i daju svoj lični doprinos ovom nesvakidašnjem skupu dijaspore u Kini. Na samom ulazu u lokal, svaki član je donirao humanitarni prilog u kutiju sa natpisom „Srbi za Srbe”. Goste je dočekala domaća pogača i so kao znak dobrodošlice. Svako od pristunih je dobio po srpsku zastavicu, a stolovi su bili prepuni vaskršnjih jaja u raznim bojama i motivima. Proslava je protekla u prazničnom raspoloženju i veselju. Mnogi sunarodnici su imali priliku da se po prvi put uživo upoznaju, a svi zajedno da pomognu višedetne porodice u matici i učvrste duh zajedništva. Nakon takmičarskog dela i zdravica, nastupilo je veselje uz nezaobilazno kolo.

Glavni deo događaja je svakako bila tucijada, koja se odigrala klasičnim sistemom eliminacija u četiri kruga. Finalisti su na bini odmerili snage i pobedilo je simpatičo „Crno jaje”.

Sledeća na redu je bila licitacija za kupovinu karikatura sa motivima nastavnika engleskog jezika u Šenženu i trenera fudbala, dve česte profesije među srpskom dijasporom u Kini. Nakon nadmetanja u ponuđenim iznosima, karikature su uručene novim vlasnicima koji su ponudili najvišu cenu. Prihod od licitacije je dodat na ukupno sakupljeni humanitarni prilog ovog događaja. Završni takmičarski deo je bio  „Kviz iz bloka”. Pitanja su se ticala istorije mladog grada Šenžena, ali i zanimljivosti iz života srpske zajednice u ovom gradu. Učestvovalo je šest timova, svaki sa po pet članova. Organizatori i voditelji kviza su pokazali zavidno umeće i kreativnost, tako da su svi prisutni žustro navijali i bodrili svoje favorite. Pobednik turnira Tucijada iz bloka: Aleksandar Zečević

Pobednička ekipa kviza: Starosedeoci

Za lični trud kojim su oplemenili ovaj događaj zahvaljujemo se:
  • Petru Stanimiroviću i Predragu Vukanoviću koji su priredili kviz
  • Nemanji Jovanoviću koji je naslikao i darovao karikature
  • Renatu Paliću koji je ručno izradio drvenu plaketu ,,Srbi za Srbe” kao nagradu za pobednika Tucijade iz bloka
  • Igoru Stankoviću koji već duži niz godina sakuplja priloge Srba iz Kine i koji je uključio ovaj prilog u svoje redovno mesečno sakupljanje pomoći
Ovom prilikom se zahvaljujemo svim prisutnim sunarodnicima koji su uzeli učešća u ovom najvećem srpskom prazniku i najvećem okupljanju Srba ikada zabeleženom u ovom gradu. Ovakvi lepi primeri bi mogli biti podstrek da se nastavi sa zajedničkim humanitarnim akcijama i druženjima, obzirom na rastući broj Srba u azijskim zemljama.

Hvala svima koji ne zaboravljaju da širom Balkanu ima mnogo višedetnih srpskih porodica, naših sunarodnika, koji čuvaju naše ime i našu tradiciju, a žive u veoma surovim životnim uslovima. NJima je svaka pomoć dobrodošla  i veoma im znači u borbi za dalji opstanak.

Povezane vesti

Komentari