05. маја 2018.

SZS u posjeti porodici Stanišić u R. Srpskoj

Porodica Stanišić živi u selu Božići 10 kilometara od Milića. U maloj kućici sa svojim porodicama žive braća Zoran i Rade. Kuću i malo okućnice su naslijedili od oca. U jednoj polovici živi Zoran sa suprugom Nadom, kćerkom Dajanom (10 godina), sinovima Danijelom (8 godina), Aleksandrom (7 godina), Dejanom (5 godina), Draganom (2 godine) i majkom Nevenkom. U dvije male prostorije jedu, spavaju i nadaju se boljoj sutrašnjici. U kuhinji na jednom kauču spava Dajana sa bakom. U drugoj  prostoriji na jednom kauču spavaju ostalo četvero djece a roditelji na drugom kauču. Kuća se počela obrušavati na jednom ćošku gdje su pokušali kamenjem to zaustaviti ali svakog trena se može desiti katastrofa.
Veoma loše stanje kuće u kojoj živi porodica Stanišić
Do sela Božići vodi dijelom kroz šumu vijugavi makadamski put. Do Stanišića nema prilaza automobilima. Mala „kozija“ stazica sa puta silazi do njihove kuće i to je jedini način kako im se može prići. Zoran radi kod privatnika u pilani. Nije prijavljen, a plata mu je 450-500 KM. Pored toga Nada ima dječiji doplatak u iznosu od 140 KM. Baka ide u obližnje mjesto (Derventa) i pomaže starijim osobama za naknadu. To su im jedina primanja sa kojima trebaju nahraniti, obući djecu i opremiti školarce za školu. Kuću ne mogu popravljati ili dograđivati jer jednostavno ne mogu materijal dovući do kuće. Nemaju puta. Jedino šta im je preostalo je da kupe negdje plac i prave kuću. Zoran je u tom pravcu razmišljao i našao plac od 700 m2 za 3 000 KM za koji bi digao kredit ali o gradnji u tom slučaju nema govora jer novca za tako nešto nema. Tada su saznali za Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe i obratili su nam se u nadi da ćemo im pomoći u ovoj bezizlaznoj situaciji. U drugoj polovini kuće živi Rade sa suprugom Srđanom, sinom Mladenom (12 godina) i kćerkama Željkom (11 godina) i Anđelom (6 godina). Rade radi u istoj pilani kao Zoran za istu platu. Pošto su im djeca veća Srđana uspijeva pomoći suprugu ali sve rade ručno. Na sebi nose sijeno za kravu koju imaju i stočnu hranu prasićima. Uspjeli su i malo popraviti svoj dio kuće. Kada bi mogli kupiti motokultivator sa kojim bi radili drugima oni bi tu malu ruševnu kućicu popravili. Sa motokultivatorom bi dovlačili neophodni materijal. Ako bi Zoran sa porodicom riješio svoj stambeni problem njima bi ta kućica bila dovoljna dok djeca ne porastu i odu svojim putem.
Najmlađa deca porodice Stanišić
Svoje zemlje nemaju ali mogu dosta toga uzeti u zakup a oboje su jako vrijedni i već im djeca pomalo pomažu. Rade se pridružuje Zoranu i iako je svjestan da je bratu hitnije ipak moli da se i njegovoj djeci pomogne jer kućica propada a tražiti da i njemu neko riješi stambeno pitanje ne dolazi u obzir. On zna da on to sam može zaraditi samo kada bi imao čime. Dvije porodice trebaju našu pomoć da stanu na noge i stvore svojoj djeci uslove za život koji dolikuju svakom djetetu. Roditelji se trude, ali problema je previše. Kada bismo im makar jedan olakšali, Zoranu i njegovoj porodici dom obezbjedili a Radu motokultivator, oni bi dalje sami nastavili. Pomozimo malim Stanišićima tako što ćemo im roditeljima najveći problem riješiti.

Povezane vesti

Komentari