30. октобра 2019.

„Zavrtelo mi se u stomaku kada ste pozvali da saopštite da ćete nam pomoćiˮ – uspešna prva SZS akcija u Tutinu

Porodica Bojović iz Tutina, koju čine samohrana majka LJulja i njena deca LJubica (9) i Ivan (6), napokon je dobila svoju novu kuću. LJulja je, prisetimo se, došla 2009. godine iz Albanije i udala se za Srbina. On je tragično nastradao na traktoru 2016. godine dok je radio u šumi da bi obezbedio koru hleba za svoju porodicu. Tada je LJulja rešila da uz pomoć svog devera i dobrih ljudi ostane da živi u Srbiji. U Tutinu je, nažalost, ostalo sada već manje od 1.000 Srba, tako da je njihov ostanak od velikog značaja za celu srpsku zajednicu. Nakon tragedije dever Radisav joj je rekao:

Iako ne mogu ništa da ti branim, voleo bih da zbog dece ostanete ovde i učiniću sve da vam pomognem!
Unutrašnjost započete kuće tokom naše prve posete Započeta izgradnja kuće tokom naše prve posete NJegovo obećanje nije ostalo samo na rečima. Ubrzo je pokrenuta izgradnja kuće koja bi se nalazila bliže njemu kako bi mogao da, osim o svojoj porodici, brine i o njima.

Hvala mom deveru bez kojeg ne znam šta bismo. Hvala organizaciji ʻStari Ras iz Pančeva koja je stala iza akcije. Hvala svim dobrim ljudima, a hvala i vama u organizaciji Srbi za Srbe bez koje sve ovo ne bi bilo gotovo. Krajem prošle godine ponestalo je sredstava, a kuća je bila urađena do ploče. Kada ste došli proletos, nisam mogla da poverujem da sve može biti tako brzo gotovo, ali ulili ste mi ogromnu nadu. Danas je, evo, kuća gotova, opremljena, ostalo je još samo vodu da rešimo i možemo da se uselimo – prepričava domaćica LJulja.
Plac i kuća koja se nalazi u naselju Mitrova neće moći da se otuđe dok deca ne napune 18 godina.

Brat i ja se stalno igramo u komšiluku sa ostalom decom i nova kuća nam se puno sviđa, imaćemo i svoje sobe. Ivan, ipak, najviše voli kad ode sa stricom u šumu da seku drva – pričala nam je mala LJubica koja nosi bakino ime i stalno se smeška.
Bojovići sada napokon imaju novu kuću i priliku za novi život, ali akcija Humanitarne organizacije Srbi za Srbe nije na tome stala.

Lično smo se uverili kako je vredni srpski domaćin Radisav zasukao rukave kako bi im pomogao stopirajući, pritom, radove na svojoj kući. Tim potezom nas je oduševio, a vremenom smo saznali i da je učestvovao i u ratu na Kosovu i Metohiji kao pripadnik policije krajem devedesetih godina. Rešili smo, stoga, da iznenadimo njega i njegovu porodicu tako što smo pomogli i njima oko postavljanja izolacije na kući. To je ukupno koštalo 1.509 evra, dok je 17.368 evra izdvojeno za LJulju i decu. Od Radisava smo takođe otkupili kravu sa teletom, koju smo darovali porodici Bandović kod Sjenice – rekao je Nemanja Meljanac, član UO H.O. Srbi za Srbe, koji je koordinisao ovom akcijom.
Radisav Bojović, junak ove naše priče, ispričao nam je:

Iskreno, kada ste me pozvali mesec dana nakon vaše prve posete, zavrtelo mi se u stomaku od iščekivanja da li ćete pomoći LJulji ili ne. Jako ste me obradovali kada ste se uključili. A za ovo što ste pomogli i mojoj porodici, ne znam šta bih vam rekao. Znam da ima puno ugroženijih porodica, ali hvala vam od srca što mislite i na nas koji živimo ovde. Stvarno ste momci koji ne obećavaju, ali završavaju!
Radisav sa predstavnikom naše organizacije tokom naše prve posete Radisav živi sa suprugom Draganom, sinom Nemanjom (18) koji je uspešan xudista i ćerkom Katarinom (16). Bila je ovo prva akcija naše organizacija na području Tutina. Pomogli smo dve porodice, a nadamo se da ćemo ih pomoći još u godinama pred nama. Pozivamo stoga sve dobre ljude da budu naši redovni donatori!  

Povezane vesti

Komentari