26. децембра 2019.

Tragedija sakrila osmehe. U Novoj Brezovici sagrađena kuća za porodicu Stojilković.

U jednoj sobici, bez vode i kupatila četvoro malih Stojilkovića, u planinskom selu Nova Brezovica pokraj Vranja, svoje dane provodilo je u ekstremnom siromaštvu strepeći za svoju, ne tako svetlu, budućnost. Ipak, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe brzom reakcijom svojih donatora uspela je da izgradi kuću, ali nažalost, pred sam kraj radova primili smo tužnu vest da je Bojan (15) usled teške bolesti, zbog koje je bio potpuno paralizovan od svoje sedme godine, preminuo. Nova kuća tokom radova Kuća u kojoj su Stojilkovići nekada živeli
Pre nešto više od dva meseca, kada su se radovi privodili kraju, i kada su deca svaki dan pričala koliko je lepa nova kuća, Bojan je, kao da je predosećao svoju smrt, tražio da ga, uz pomoć majstora, iznesemo, kako bi i on mogao da vidi svoju novu kuću. Kada smo ga doveli ispred kuće, od radosti nije mogao ni da progovori. Nažalost, moj sin nije dočekao useljenje u novu kuću, ali je preminuo sa nadom, verujući da ćemo kao porodica dočekati bolje dane. Hvala vašoj organizaciji i donatorima na tome – rekao nam je otac Slavoljub.
Miljana i Danijel tokom naše prve posete Stojilkovići su 2016. godine počeli da grade novu kuću, stotinak metara od stare kuće. Ova akcija pokrenuta je od velikog prijatelja naše organizacije, pokojnog Dušana Đorđevića, dopisnika Frankfurtskih vesti i dorbih ljudi koji su se uključili u akciju pomoći. Prikupljeni novac bio je dovoljan da se kuća sagradi do prve ploče. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je produžila temelje, sprovela vodu do kuće, uvela struju, obezbedila kuhinju, sto, pet stolica, krevet, krevet na sprat, tri dušeka, kauč, trokrilni ormar, veš mašinu, kombinovani frižider, bojler, šporet na drva i električni šporet. Ukupna vrednost pomoći iznosi 3.017.867 dinara. Danijel Stojilković u staroj kući Tragedija koja je zadesila ovu porodicu, vidno je uticala i na Bojanu (12), Miljanu (11) i Danijela (3), pa je izostala tipična atmosfera prilikom useljenja porodice u novi dom. Ovoga puta, izražavanjem saučešća i toplim rečima podrške, poželeli smo srećno useljenje Stojilkovićima, sa nadom da je ovo poslednja loša stvar koja im se desila i da ćemo se u budućnosti okupljati samo zbog lepih stvari.

Ova kuća je spas za našu porodicu. Uslovi u kojima smo živeli bili su nemogući. Deca konačno imaju tople sobe i kupatilo. Koliko je ovde teška situacija govori i to da su svi stanovnici sela došli da vide kako izgleda kupatilo jer ga niko nema – rekla nam je majka Radica.
Humanitarna organizacija Srbi za Srbe zahvaljuje se svim donatorima na učešću u velikoj akciji pomoći porodici Stojilković.

Povezane vesti

Komentari

  • Ljubomir Ostojić

    Свака Вам част. Ви сте светлост у ово тешко и тмурно време.Има још наде за нас !