08. новембра 2019.

Samohrani otac i četvoro dece u kući bez kupatila – porodica Zejak kod Bijelog Polja

Nikolina (4), Mitar (7), Vasilisa (8), Teodora (10) i samohrani otac Dragan žive u selu Drndari koje se nalazi u opštini Bijelo Polje na putu za Pljevlja. Nekoliko kilometara od glavnog puta, lošim makadamom u brdovitom kraju dolazi se do njihove stare kuće. Sve imamo, samo nam kupatilo treba zbog dece“ – u više navrata ponovio nam je Dragan uprkos tome što se već na prvi pogled vide brojne stvari koje nedostaju njihovom domaćinstvu. Ovaj vredan i skroman čovek se već par godina potpuno sam lavovski bori za svoju bistru i nasmejanu dečicu. Prinevši nam po čašu hladne izvorske vode, koju su sproveli do kuće od izvora koji je tri kilometra udaljen, mala Teodora ispričala nam je da su pre živeli u Baru:

Ja sam imala tri godine kada smo došli iz Bara. Lepo nam je ovde, ali volela bih, iskreno, kada bih imala jedan novi ormar.
Počeli smo tako polako da saznajemo više informacija o ovoj porodici i neophodnoj pomoći. Domaćin nam je u međuvremenu prineo i malo pršute i jaja insistirajući da se poslužimo i pričajući:

Nemamo, nažalost, ni socijalnu pomoć ni dečiji dodatak pošto procedura razvoda s bivšom suprugom još uvek nije završena. Nadamo se da ćemo dobiti to sledeće godine. Sad radim kad kod negde nešto iskoči za dnevnicu, ali ne mogu mnogo ni da ih ostavljam same pošto su još uvek mali. Držimo i jednu kravu i obrađujemo zemlju.
Zejacima bi, stoga, bila potrebna mehanizacija u vidu traktora i priključnih mašina, a značilo bi i da se promeni stolarija na kući. Na kraju posete smo saznali da je Dragan služio i na Kosovu i Metohiji i u reonu Preševa i Bujanovca tri godine krajem devedesetih što nas je po ko zna koji put nateralo da se zapitamo šta je to sa nama kad dopuštamo da nam naši ratni veterani žive ovako teško? Ko je to zadužio zemlju više od njih? Humanitarna organizacija Srbi za Srbe planira da obezbedi urgentnu donaciju za ovu porodicu u vidu građevinskog materijala za dogradnju kupatila, a u narednom periodu pokušaće da im obezbedi i drugu neophodnu pomoć. Porodicu smo obišli na inicijativu protojereja Darka Pejića iz Bijelog polja koji se već neko vreme svesrdno angažuje oko ove porodice. Pomozite nam i vi u realizaciji ove i narednih akcija na severu Crne Gore. Donirajte kroz našu donatorsku platformu!

Povezane vesti

Komentari