23. новембра 2019.

„Krov nam prokišnjava, imamo velikih problema sa vlagom, ne znam kako ćemo preživeti zimu i loše vreme.ˮ

Izolovano selo Kololeč, koje se nalazi u blizini Kosovske Kamenice na Kosovu i Metohiji, deli sudbinu većine sela u Kosovskopomoravskom okrugu. Kako nam kažu njegovi stanovnici, najviše im fali sloboda, ali i druge stvari koje se pre svega odnose na društveni život, više mogućnosti za malobrojnu decu kao i bolje uslove za rad, pošto se većina stanovnika bavi poljoprivredom. U takvim uslovima, posetili smo Aleksandru (4), Milenu (2) i Kostu (1). Male Stevanoviće, zajedno sa mladim roditeljima Stevanom i Kristijanom, zatekli smo u njihovom dvorištu.

Deca se obično igraju u dvorištu, a nažalost u selu nema mnogo dece njihovih godina. Najveću radost doživeli su kada im je tetka kupila bicikle, što im je pomoglo da donekle zaborave teške uslove u kojima žive – govori nam na početku otac Stevan.
U kući koja je u veoma lošem stanju, živi nekoliko generacija Stevanovića, ukupno njih devetoro. Pošto su funkcionalne samo dve prostorije, čitav život Stevanovića odvija se u njima. Na njihovu žalost, uslovi su toliko loši da nemaju čak ni dovoljan broj kreveta.

Pored toga što živimo u ovakvim uslovima, imamo velikih problema sa vlagom, krov nam prokišnjava pa sam veoma zabrinuta za zdravlje moje dece. Ne znam kako ćemo preživeti zimu i loše vreme – zabrinutim glasom objašnjava nam majka Kristijana sa kojim problemima se suočava ova porodica.
Ipak, ova porodica nije klonula duhom. Godinama se Stevanovići bore da promene stanje u kome se nalaze, te su počeli u dvorištu da grade novu kuću, kojom će obezbediti normalne uslove za život svojoj deci.

Kuću smo počeli da gradimo, ali nikako ne uspevamo da je završimo, jer nam materijalna situacija ne dozvoljava. Mi bismo sve radove na kući sami organizovali, jedino što nam je neophodno je materijal – objašnjava nam otac Stevan.
Porodica Stevanović, jedna je od desetine porodica koje planiramo da pomognemo tokom ovogodišnje Božine akcije. Pozivamo sve donatore da nam se, u skladu sa svojim mogućnostima, priključe kako bismo porodici Stevanović obezbedili materijal za završetak kuće i kako bi Aleksandra, Milena i Kosta konačno mogli da imaju detinjstvo kakvo zaslužuju!

Povezane vesti

Komentari