01. марта 2020.

Akcija za porodicu Durajlija iz Borovo naselja

Na inicijativu sveštenstva Eparhije osečko-poljske i baranjske, predstavnici naše organizacije, u veoma kratkom roku su se odazvali i posetili porodicu Durajlija koja živi u Borovu naselju. Složene životne okolnosti, nedostatak stalnog zaposlenja i velika nemaština, primorali su samohranu majku Natašu da iz meseca u mesec živi u neizvesnosti podstanarskog života sa svoja tri maloletna sina. Lokalno sveštenstvo upoznato sa teškoćama porodice Durajlija, obratilo nam se za pomoć kako bi zajedničkim snagama našli rešenje prevashodno za stambene probleme ove porodice.

Porodica je zbog određenih socijalnih olakšica, kao i zbog školskih obaveza sinova Alekse (17), Dejana (15) i Saše (14) prinuđena da krov nad glavom traži isključivo na teritoriji Opštine Vukovar. Problemi podstanarskog života prate porodicu gde god da se preseli, a na trenutnoj lokaciji na kojoj smo ih zatekli, u malom i neuslovnom objektu predviđenom za vikend-boravak, suočavaju se sa brojnim problemima. Problemi sa vodosnabdevanjem, kao i sa nemogućnošću prijave boravka u objektu koji nije legalizovan zadaju im glavobolje, pored već postojećih poteškoća. Jedan od glavnih problema boravka u takvom objektu je gubitak svih ličnih dokumenata, kako je to predviđeno strogim zakonima i nemogućnost dobijanja socijalne pomoći. S obzirom da je majka Nataša razvedena, otac dečaka koji živi i radi u inostranstvu povrh svega ne plaća alimentaciju, iako je u obavezi da to redovno radi. Kako nam je predočeno prilikom posete, očekuju da ih stanodavac iseli u narednih par nedelja, što je u međuvremenu i aktuelizovano svega nekoliko dana nakon naše posete.

Okvirni planovi za pomoć ovoj porodici svodili su se jedino na priču oko njihovog stambenog zbrinjavanja, što u ovom slučaju znači kupovinu neke od napuštenih kuća kojih ima u izobilju na tom području. S obzirom da se situacija drastično promenila u kratkom roku i da se porodica može svakog časa naći na ulici bez krova nad glavom, naša organizacija će vanredno pokrenuti akciju prikupljanja pomoći za kupovinu kuće porodici Durajlija. Brzom reakcijom sveštenstva, kao i nekolicine parohijana Crkve Sv. Kralja Stefana Dečanskog u Borovu naselju, pronađena je zajedno sa porodicom odgovarajuća kuća, koja bi bila cilj ove akcije. Vrednost kuće je 12.000 €, površine 100m² i u svemu bi zadovoljila potrebe ove namučene porodice.

Potrudićemo se da završimo ovaj projekat u najkraćem mogućem roku, kako bi još jedna ugrožena porodica našla svoj mir i sreću u novom domu, a za to će nam biti potrebna pomoć svih ljudi dobre volje koji nisu imuni na patnje svog naroda.

Povezane vesti

Komentari